Tandblekning hemma – vitt och fint!

Vill du också ha ett blixtrande vitt leende? Nu kan du få det, och det behöver inte kosta mycket eller vara svårt, du kan dessutom göra behandlingen hemma. Här får du tips!

Det finns “huskurer” för vitare tänder. Man kan exempelvis använda bakpulver eller kokosolja, eller varför inte dricka kaffe och te i ett sugrör så undviker du att få fläckar på tänderna. Det kan också hjälpa att hälla lite mjölk i tekoppen. Inget av detta är dock vetenskapligt bevisat, så om du verkligen vill ha resultat ska du göra detta i samarbete med din tandläkare eller tandhygienist.

Förarbetet

Innan proceduren sätts igång behöver du vara säker på att du inte har några hål eller skador på tnderna – en ordentlig undersökning hos din tandläkare är viktig. Inga pågående kariesangrepp eller tandsten får finnas, dessa behöver åtgärdas. Åtgärder kan också behövas i ett senare skede om färgen på gamla lagningar inte stämmer överens med dina nyblekta tänder. En bedömning görs för att se vilken metod som är lämplig för dig.

När tänderna är redo går du tillbaka till din tandläkare för att göra ett avtryck av tänderna. Från detta skapas en plastskena som du tar med dig hem.

Tandblekningen

Det finns olika koncentration på den gel som du använder för tandblekningen hos tandblekningbutiken.se. I blekskenor, som de du får med dig hem, ingår oftast kaliumnitrat och fluor i gelblandningen då detta ska göra att du får mindre problem med ilningar under själva behandlingstiden. Tandblekningsmedel får inte användas om du är under 18 år.

Detta är en kemisk process som tränger in i emalj och tandben för våra . Fläckar och missfärgningar bryts ner och bleknar. Hur lång tid det tar beror på vilken metod din tandläkaren valt ut åt dig, det tar förstås längre tid om du har svårare missfärgningar, annars kan kan det ta någon vecka att få resultat hemma – det är som sagt individuellt.

Hur behåller jag effekten länge?

Tänk på att alltid skölja tänderna med vatten när du ätit eller druckit något, speciellt efter kaffekoppen eller te. Ju mer frätande ämnen som ligger kvar på tänderna desto mer fräter det på emaljen. Vatten är en enkel och billig metod för att hålla tänderna fina, och du ska skölja med vanligt vatten, inte kolsyrat vatten. Borsta tänderna två gånger dagligen, välj en mjuk tandborste och en tandkräm med flour. Var lätt på handen om du borstar manuellt så skadar du inte tandköttet. Undvik snus och rökning, detta kan ge fläckar på tänderna, men du behöver också undvika syror som finns i exempelvis citron, äppelcidervinäger och väteperoxid.

En tandblekning hemma med Dentways starter kit kostar mellan 400 och 1000 kronor, vilket är avsevärt billigare än om du gör det hos tandläkaren, det är dock viktigt att du följer alla instruktioner.