Fortsätt med grunderna

Därefter kan man säga att själva “städandet” börjar. Ett tips är att tidigt in i städningsprocessen öppna fönster för att vädra. Även om det är något man gör regelbundet är det klokt att hålla luftcirkulationen igång, inte minst då starka dofter kommer uppstå via rengöringsmedel och liknande.

Sedan kan man fortsätta genom att damma. Att damma först är bra av flera anledningar. Eftersom man kan röra sig mycket i sin bostad kommer damm från till exempel hyllor enkelt ramla ner under städningen. Att då damma sist innebär att man till exempel får dammsuga igen, när allt damm åker ner på golvet. Därför är det klokt att göra det först.

När man dammat klart är det en klok idé att börja med dammsugningen. Ett tips här är att göra det så noggrant som man bara kan den första rundan. Gör man en storstädning går det att räkna med att få dammsuga ett par rundor. Men att göra en rejäl första dammsugning är av värde för fortsättningen av städningen.

När det sedan är över återstår moppning. Att moppa golvet kan ses som detaljstädningen, även om det tillhör grovstädningen på sätt och vis. Det här ska göras när de tidigare stegen är avklarade. Att börja moppa golv när det fortfarande är dammigt är inte att rekommendera. Moppningen ska istället fungera för att ta bort fläckar och annat från golvet